Saturday, January 29, 2011

kedudukan...


Salam sejahtera diharap anda semua berada dalam keadaan sihat hendaknya. Semua orang mengimpikan  memiliki dapur yang cantik dan mempunyai gaya istimewa. Oleh itu anda perlu ambil perhatian terhadap beberapa faktor yang penting untuk menyempurnakan dan menyerikan dapur anda.

  Kedudukan sinki (sink), dapur (stove), peti ais (fridge) dan ketuhar (oven) memainkan peranan yang penting dalam sebuah dapur. Jadi, perkara pertama yang perlu dilakukan sebelum kerja renovation adalah menetapkan kedudukan barang-barang tersebut.

  Sinki adalah paling sesuai berhadapan dengan tingkap dalam dapur. Ini bukan sahaja dapat memberi keselesaan kepada anda namun ia juga mengelakkan kelembapan dalam dapur terutamanya sinki yang sering dalam keadaan basah. Cahaya matahari dan angin dari tingkap dapat mengeringkan sinki yang basah dengan lebih berkesan. Ini juga salah satu cara untuk memanjangkan jangka hayat kabinet dapur anda.

 Bagi dapur pula, ia adalah lebih sesuai letak berhampiran dengan sinki. Ini bukan sahaja dapat memudahkan anda, namun penyedut asap (hood) dapat mengeluarkan asap dari dapur dengan lebih berkesan. (Semakin pendek paip penyedut asap, maka ia dapat memaksimumkan fungsinya untuk mengeluarkan asap dari dapur anda) Lokasi yang agak sesuai bagi dapur adalah 1.5 kaki ke 3 kaki jarak dari sinki, jadi ruang antara sinki dan dapur adalah cukup untuk dua orang untuk melakukan kerja  di depan sinki dan dapur masing-masing.

 Ketuhar adalah sejenis barang elektrik voltan tinggi dan ia adalah tidak sesuai kalau letak berhampiran dengan dapur. Maka menyediakan jarak sekurang-kurang 3 kaki di antara dapur dengan ketuhar adalah lebih selamat ke[ada anda. Ketuhar biasa memerlukan ruang 600m x 600mm, jadi ia boleh diletakkan di kabinet bawah atau di dalam kabinet tinggi.Demi meningkatkan kegunaan kabinet supaya anda boleh simpan lebih banyak barang, kabinet tinggi merupakan salah satu pilihan yang baik. Di samping itu, jika anda letak ketuhar dalam kabinet tinggi, maka anda boleh menentukan ketuharnya pada ketinggian yang sesuai dan menyenangkan anda semasa menggunakan ketuhar.

 Peti ais merupakan salah satu barang yang agak besar dalam dapur, kedudukan yang paling sesuai untuk peti ais adalah di hujung dapur supaya menjadikan visual ruang dapur lebih luas. Kebanyakan pereka kabinet dapur suka letak kabinet tinggi di tepi peti ais supaya ia tutup tepi peti ais supaya hanya nampak pintu peti ais. Ini merupakan cara yang baik untuk menyembunyikan peti ais yang besar ini di dalam kabinet untuk dapur yang lebih kemas dan teratur. Walaubagaimanapun, anda dinasihatkan supaya menjarakkan sekurang-kurang 4 inci di antara peti ais dengan kabinet tujuannya untuk membekalkan sistem pengudaraan yang lebih sempurna.

Pernahkah anda dengar tentang segitiga dalam dapur?



  Segitiga ni maksudkan kedudukan sinki, dapur dan juga peti ais. Kalau kita susun ketiga-tiga barang ini di tiga bucu masing-masing, kamu akan nampak satu segitiga dalam dapur kamu. Dengan adanya segitiga ini, barulah kamu dapat optimumkan pergerakkan anda di dalam dapur.  Tetapi, dalam gambar ini,
anda boleh nampak peti ais tu terletak di hujung dapur, ini adalah kedudukan yang saya maksudkan, supaya peti ais yang besar ni tidak blok vision anda.

  Walaubagaimanapun, di Malaysia kebanyakan dapur kabinet adalah disusun secara L-shape. Jadi terpaksalah kita susun dapur sama baris dengan peti ais. Gambar berikut menunjukkan beberapa cara biasa kedudukan dapur, sinki dan juga peti ais.




4 comments:

 1. Sy nk tnya blh ke kita guna kabinet biasa untuk dapur jenis induksi sbb rmh sy dh ada kabinet yg pasang siap tp lubang utk dapur i

  ReplyDelete
 2. Lubang utk dapur induksi tiada jd blh ke guna kabinet biasa

  ReplyDelete
 3. Sy nak buat table top di flora damansara
  017-3919600

  ReplyDelete
 4. Sy nak buat table top di flora damansara
  017-3919600

  ReplyDelete